Állatútlevél

2004. október 1-től kutyák, macskák, és vadászgörények részére az EU-ba történő kiutazáskor kötelező a mikrochip, és az állatútlevél. Az állatútlevél kiállítására az állatorvos jogosult, a kitöltött útlevelet a tulajdonos azonnal kézhez kapja a rendelőben. Az útlevél csak akkor érvényes, ha érvényes veszettség oltás szerepel benne!

Az állatútlevél egyedileg sorszámozott, tartalmazza a tulajdonos adatait, az állat pontos adatait (név, faj, fajta, szőrzet szín és mintázat, különleges ismertetőjel, stb.), chipszámot, beültetés dátumát, a chip helyeződését. A tulajdonos kérésére az útlevélben elhelyezhető az állat fényképe.

Az útlevél a veszettség elleni védőoltás lejártáig érvényes, az ismételt veszettség oltással automatikusan hosszabbodik az érvényessége újabb 1 évre.

A veszettség oltáson kívül az utazás előtt minimum 24, maximum 48 órával az állatot kezelni kell féreghajtóval és kullancs elleni készítménnyel.

Néhány ország szabályozása eltérő /pl.Svédország, Málta/. Ezekben az országokban nem elegendő az állatútlevéllel bizonyítani a veszettség elleni vakcinázást, vérből veszettség-ellenanyag titert kell méretni. /bővebb info: www.maok.hu/