Védőoltások és vakcinák

A védőoltások célja, hogy az állatok szervezete egy adott betegség/ek/ ellen ellenanyagot termeljen, ezáltal védettséget alakítson ki a betegségekkel szemben. Különösen fiatal korban fontos, hogy az állat megfelelő immunállapotba kerüljön, mivel ez meghatározza további védettségét is. Ne feledjük azonban, hogy nem megfelelő, nem jó időben adott vakcinák hatástalanok, sőt károsak lehetnek /allergiás reakciók, schock, sőt hirtelen elhullás/
Mind ezeket figyelembe véve, rendelőnk igyekszik az adott „járványügyi helyzethez”, helyi adottságokhoz alakítani a vakcinázási programot. Pl: ha több kutyán jelentkeznek a kennel köhögés tünetei, a többi még egészséges kutya oltási programjába beillesztjük az ez elleni védőoltást, ez élvez elsőbbséget.
De bármilyen is legyen a védőoltás, nagyon fontos, hogy az állatok féregtelenítve legyenek /többször is/, sokan azt hiszik,hogy amit nem látnak, az nincs is , illetve az 1. emeleten élő jószág , hogyan lehetne férges !? Hát erről tudnánk mesélni!!!!! A rendelő leghosszabb galandférge egy 10. emeleten élő /nem lejárós/ macskából származik.

A helyes féregtelenítési program kutyáknál:
10-14 napos kortól 2 hetente 3 hónapos korig, utána negyedévente, de mi már annak is örülünk, ha félévente, évente.

Vemhes szukákat vemhesség alatt ill. ellés előtt is lehet féregteleníteni.

Macskáknál: 4 hetes kortól 2 hetente 3 hónapos korig, utána szintén negyedévente.

És ne feledkezzünk el a többi jószágról sem /nyúl, vadászgörény, tengerimalac, csincsilla…/ a természet az ő férgeikről is gondoskodott !!!!
A megfelelő készítményért forduljon állatorvoshoz.

A hozzászólások le vannak tiltva.