Amiről mindenki beszél… a szívférgesség

Mostanában egyre többet lehet olvasni és hallani a szívférgességről, sajnos nem mindig megfelelőek az információk.

Kétféle szívféreg létezik:

Az egyik a valódi szívféreg /Dirofilaria immitis, mely egy fonalféreg/. Egy kifejlett nöstény példány 15-30cm hosszú is lehet. Tömegesen fordul elő Amerikában, Ausztráliában, Dél-Európában és Japánban. Magyarországon csak pár esetet diagnosztizáltak, ezek mindegyike külföldön fertőződött.

Hogyan történik a fertőzés?

A különböző szúnyogfajok egyedei vérszívással veszik fel a fertőződött állatokból a féreglárvákat /mikrofiláriákat, jelölése: L1/. Ezek szabad szemmel nem láthatók, csak mikroszkóppal, olyanok mint a „kis giliszták”.

A szúnyogban 2-3 hét alatt alakul át egy újabb lárvaformává L3, mely újabb vérszívás útján kerül a még nem fertőződött állatok bőrébe. Innen hónapokon keresztül/ 6- 9 hó/ vándorolnak és érik el a szívet és a nagyobb ereket.

A vándorlás során érik el a férgek a teljes méretüket, és a nőstények a vérbe ürítik a lárváikat /L1/, melyek akár 2,5 évig is élve maradhatnak!

Ez idő alatt bármikor szívhat vért egy újabb szúnyog, így fertőzve egy újabb állatot.

Tünetek:

A nagy mennyiségű kifejlett férgek jelenléte és vándorlása a tüdőerekben, a jobb szívfélben, a hátulsó hasi vénában elzáródást, érfalkárosodást, trombust, a szívbillentyűk repedését, a tüdőszövet kötőszövetesedését és sajnos az állat halálát is okozhatja.

A vérpályában lévő lárvák /mikrofiláriák/ kártétele csekély, kivéve, ha idős, beteg, legyengült, szívbeteg állatról van szó.

Az emberekbe bejutott lárvák a tüdő ereiben elakadnak, nem fejlődnek férgekké, un.tüdő-mikrofiláriózist okoznak, mely általában diagnosztikai félreértésekre adhat okot

Védekezés:

Természetesen a szúnyogok elleni védelem, távoltartásuk az első lépés. Szerencsére erre a célra többféle készítmény is rendelkezésünkre áll /nyakörv, spot on/. Ezeket érdemes a teljes „szúnyogszezon” ideje alatt alkalmazni /kora nyár-ősz/.

Fontos a már vérpályában lévő lárvák /mikrofiláriák/ elölése is. Erre szintén vannak megfelelő készítmények /spot-on, tabletta/

kifejlett féreg elölése nehéz és nem mentes a kockázatoktól.

A másik „szívféreg”, mely inkább „bőrféreg” a Dirofilaria repens. Dél-és Közép Európában egyre nagyobb számban fordul elő. Hazánkban is ez a tendencia figyelhető meg, rutin vérvizsgálat során rendelőnkben is sok pozitív egyedet találtunk.

Hogyan történik a fertőzés?

Terjesztésében szintén a szúnyogok vesznek részt. A fertőzött állatokból vért szívnak /a vérben ilyenkor láthatók az ún. mikrofiláriák/L 1 lárvastádium/, melyek 2-3 hét alatt fertőzővé válnak/ de még mindig lárvák/, ezek újabb szúnyog vérszívása révén bekerülnek egy újabb állat bőrébe.

8-9 hó alatt lesz a lárvából kifejlett féreg / a nőstények elérhetik a 15-17 cm-t/ is.

Tünetek:

Vándorlásuk során a bőrben különböző csomócskák, göbök, tályogok maradnak vissza. Gyakran csak e terület vakarása, korpázása, kipirulása figyelhető meg. Ezért is helytálló a „bőrféreg” elnevezés. A nőstény férgek vándorlásuk során a vérpályába juttatják a mikrofiláriákat /L1/, melyek akár évekig is keringhetnek a vérben, így lehetőséget adva újabb állatok /kutya, macska, ember, ragadozók/ fertőzésére. Tünetet ezek az állatok nem mutatnak, de a vérpályában jelenlévő sok lárva idős, beteg, legyengült, szívbeteg állatokat még jobban legyengíthetik.

Védekezés:

Ez esetben is fontos a szúnyogok elleni védelem, lehetőleg már a szúnyogszezon előtt 1 hónappal. A vérben lévő lárvák /mikrofiláriák/ ellen szintén kell védekezni /spot on készítmények/, melyet több hónapig célszerű alkalmazni akár 1 évig is, ellenőrizve, hogy látható-e még a lárva a vérben.

E „bőrféreg” súlyos elváltozásokat okozhat emberekben is /csomócskákat a bőrben a test különböző területein, de leírták e féregjelenlétét szemben is.

Ezért fontos a házi kedvencek kezelése.

A hozzászólások le vannak tiltva.